Bel ons op +31 (0)73 - 6134756
sigarenspecialist Joop van Ravenstein in den bosch

Drieduizend jaar geleden gebruikten de Maya’s op het schiereiland Yucatán al Nicotiona tabacum om te genieten en… om met de goden te communiceren, maar het was Christoffel Columbus die de tabak uiteindelijk naar Europa bracht toen hij in 1493 uit de Nieuwe Wereld terugkwam. Toen hij voet op Cubaanse bodem zette, werd hij ontvangen door de inheems taïnos die ‘brandende stokjes in hun mond hadden waar rook uit kwam’. De kerk beschouwde tabak als het kruid van de duivel en zette het op de index voordat alle zonden ervan kwijtgescholden werden: de artsen ontdekten dat tabak therapeutische kwaliteiten had en de Staten vonden dat ze er beter belasting op konden heffen dan het te verbieden.

Eeuwenlang was Sevilla de hoofdstad van de tabak. In die Andalusische stad kwamen alle goederen uit Oost-Indië aan, zoals de Caraïben toen genoemd werden. Sevilla werd vermaard om haar snuiftabak en in 1676 ontstonden de eerste sigarenfabriekjes. De moderne sigaar zoals we die vandaag de dag kennen, met zijn binnengoed, het omblad en het dekblad, zag het licht in 1731, het jaar waarin een grote koninklijke sigarenfabriek geopend werd.

Pas tegen het einde van de eeuw begon Cuba, toen nog een Spaanse kolonie, zijn eigen sigaren te maken. Het succes van de eerste habanos van de Casa de Beneficencia was zo groot, dat er een beroep gedaan werd op een speciale soort arbeidskrachten, namelijk gedetineerden – daarom worden de ateliers waar de sigaren gerold worden nog steeds ‘galeien’ genoemd.

De opkomst van de industriële sigaret in de tweede helft van de 19e eeuw en de grote belangstelling ervoor verontrustten de fabrikanten en uitvoerders van sigaren en ze besloten te gaan mechaniseren. De goedkope ‘machinale’ sigaar overspoelde Amerika en Europa. Toen Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam, vluchtten de eigenaars van de grote Cubaanse merken. Zij profiteerden van het Amerikaanse embargo om nieuwe streken te ontginnen in Centraal-Amerika en de Caraïben.

In 1999 wordt de Dominicaanse Republiek de grootste uitvoerder van handgemaakte sigaren ter wereld, met meer dan 300 miljoen stuks. In datzelfde jaar wordt in Cuba het Festival del Habano in het leven geroepen, dat elk jaar zal plaatsvinden.

Het bedrijf Altadis, dat ontstaan is uit de fusie van Seita en Tabacalera, koopt 50% van de aandelen van Habanos SA. Nadat haar grootste concurrent, het Amerikaanse Consolidated Cigars CO., opgekocht is, beheerst de Frans-Spaanse groep bijna een derde van de wereldmarkt voor sigaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *